Συχνές ερωτήσεις (Ε) και απαντήσεις (Α) για τη νόσο από τον κορονοϊό (COVID-19). Για γονείς καρδιοπαθών παιδιών και για νεαρούς ενηλίκους με συγγενή καρδιοπάθεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Παιδοκαρδιολογικό Ιατρείο μας δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό ερωτήσεων από γονείς που ανησυχούν και φοβούνται σχετικά με τον κορονοϊό και τη νόσο που προκαλεί (COVID-19). Οι ερωτήσεις τους φτάνουν με κάθε δυνατό μέσο. Φτάνουν με τηλεφωνήματα, με φωνητικά μηνύματα στο τηλέφωνο του ιατρείου και το κινητό μου τηλέφωνο, με emails, με σύντομα μηνύματα (SMS), και με μηνύματα στο facebook και στο messenger. Ο αριθμός των ερωτήσεων αυξάνεται καθώς οι μέρες περνούν και το ιατρείο μας είναι πολύ κοντά στα όριά του (capacity). Σε λίγες ημέρες δεν θα επαρκεί ο χρόνος και η ενέργειά μας για να ανταποκριθούμε καλά στις συνήθεις υποχρεώσεις του ιατρείου, δηλαδή την εξέταση ασθενών, την χωρίς πίεση συζήτηση με τους ασθενείς και τους γονείς που μας επισκέπτονται, τη σύνταξη ιατρικών εκθέσεων, τη συμπλήρωση εισηγητικών φακέλων για αίτηση αναπηρίας και επιδόματα, κτλ. Συντάξαμε λοιπόν το κείμενο που βλέπετε, που επιχειρεί να απαντήσει στα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε. Όσοι, λοιπόν, χρειάζεστε οδηγίες και με διαβάζετε στο facebook, παρακαλώ διαβάστε αυτές εδώ τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας μόνο αν αυτές οι απαντήσεις δεν σας αρκούν. Μπορείτε να δείτε το ίδιο κείμενο και ως αρχείο pdf και να το τυπώσετε. Με αυτό το κείμενο προσπαθούμε, επίσης, να συμβάλουμε στη διατήρηση της ψυχραιμίας του πληθυσμού, καθώς και στο απολύτως θεμελιώδες μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) και στη συνακόλουθη επιπέδωση (“ζούληγμα”) της καμπύλης (flattening the curve), η οποία δείχνει το μέγεθος και την ταχύτητα της διασποράς της νόσου (βλέπε σχετική εικόνα στο τέλος). Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι η εθελουσία ή υποχρεωτική καραντίνα, η διακοπή μαζικών συναθροίσεων, το κλείσιμο σχολείων, άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων εργασίας όταν διαπιστώνεται παρουσία της λοίμωξης COVID-19, και η απομόνωση νοικοκυριών, οικισμών ακόμα και πόλεων. Η πρόσφατη εμπειρία της Κίνας με τη νόσο COVID-19 μας διδάσκει ότι το “ζούληγμα” της καμπύλης με τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται αμέσως έχει σκοπό την καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό και τη χρονική διασπορά του αριθμού των νοσούντων έτσι ώστε το σύστημα ιατρικών φροντίδων να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση υπηρεσιών (βλέπε σχετική εικόνα). Αν λοιπόν, τώρα που στη χώρα μας βρισκόμαστε στο ανιόν σκέλος της καμπύλης “ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων-χρόνος από το πρώτο κρούσμα” πειθαρχήσουμε όλοι μας στα μέτρα των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας μας, θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με επακόλουθο τον περιορισμό των ανθρώπων που θα “κολλήσουν” τον κορονοϊό και τον περιορισμό των θανάτων. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας λαμβάνουν σωστά και έγκαιρα μέτρα για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου από τον κορονοϊό. Εμείς με τη σειρά μας πρέπει να επιδείξουμε φρόνηση, αυτοπειθαρχία και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Άλλα πρόσφατα άρθρα μου σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.
14 Μαρτίου 2020.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: