Η επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων μετά από νόσηση με COVID-19, δηλαδή από τον κορονοϊό της πανδημίας

Αν το παιδί σας βρεθεί να έχει θετικό τεστ για τη νόσο COVID-19, ειδοποιήστε τον/την παιδίατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το πόσο καιρό χρειάζεται το παιδί σας να περιμένει προτού επιστρέψει στη “φυσική δραστηριότητα”, δηλαδή τη σωματική άσκηση, τη γυμναστική και τα αθλήματα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά είναι τα «συμπτώματά» του, δηλαδή τα ενοχλήματα της COVID-19, και από το αν έχει σημάδια, δηλαδή εκδηλώσεις, πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (“MIS-C”), μυοκαρδίτιδος, ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να ακολουθήσουν τη νόσηση με COVID-19 (“post-COVID conditions”).  

  • Κατηγορία I. Παιδιά και έφηβοι χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, και χωρίς σημάδια πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (“MIS-C”), χρειάζεται να μιλήσουν (με τη βοήθεια των γονιών τους) είτε τηλεφωνικώς ή
    μέσω βιντεοκλήσης (telemedicine) με τον παιδίατρό τους. Ο γιατρός θα σας πει για πόσο καιρό θα πρέπει το παιδί σας να απομονωθεί και θα σας συμβουλεύσει να μη κάνει σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Θα σας ρωτήσει, επίσης, αν το παιδί σας έχει καρδιακά ενοχλήματα (“συμπτώματα”) όπως πόνο στον θώρακα, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, ακανόνιστες σφύξεις ή καρδιακούς χτύπους (“αρρυθμία”), ή λιποθυμία. Αν αυτός ο στοιχειώδης, τηλεφωνικός καρδιακός έλεγχος (“καρδιακό screening”) είναι θετικός, αν δηλαδή το παιδί έχει κάποιο από αυτά τα ενοχλήματα, θα πρέπει να εξεταστεί από τον/την παιδίατρό σας από κοντά. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) προτού επιτρέψει στο παιδί να επιστρέψει σε φυσική δραστηριότητα. 
  • Κατηγορία ΙI. Παιδιά με μέτρια συμπτώματα και χωρίς σημάδια πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (“MIS-C”) θα πρέπει να επισκεφτούν από κοντά τον γιατρό τους. Δεν θα πρέπει να κάνουν άσκηση μέχρι α/να τελειώσουν τα συμπτώματά τους και β/να εξεταστούν από τον γιατρό τους για να ελεγχθούν για πιθανές συνέπειες της νόσου COVID-19 στην καρδιά, και να γίνει πλήρης φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Μέτρια συμπτώματα θεωρούνται: τέσσερις (4) ή περισσότερες ημέρες πυρετού πάνω από 38℃, μυϊκοί πόνοι επί τουλάχιστον μία εβδομάδα, ρίγη ή κόπωση, ή νοσηλεία σε νοσοκομείο έξω από μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από το “καρδιακό screening” και/ή τα ευρήματα στο ΗΚΓ.
  • Κατηγορία IIα. Αν το “καρδιακό screening” του παιδιού σας είναι φυσιολογικό, μπορεί να επιστρέψει σταδιακώς στη φυσική δραστηριότητα μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών από την ημέρα του θετικού τεστ για τη νόσο COVID-19 και με την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματά του έχουν εξαφανιστεί και είναι απύρετο για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού φαρμάκου.
  • Κατηγορία IIβ. Αν το “καρδιακό screening” του παιδιού σας ή το ΗΚΓ είναι παθολογικό, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο για περισσότερες εξετάσεις.
  • Κατηγορία III. Παιδιά και έφηβοι που ήσαν πολύ άρρωστα από τη νόσο COVID-19 ή που διαγνώστηκαν με το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (“MIS-C”) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να έχουν φλεγμονή του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα). Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται παιδιά και έφηβοι που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή να διασωληνωθούν. Αναλόγως με τα σημάδια και τα συμπτώματα του παιδιού σας, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν άλλες εξετάσεις. Προτού το παιδί βγει από το νοσοκομείο, θα πρέπει να έχετε σχεδιάσει να γίνει επανεξέταση (follow-up) της κατάστασής του από παιδοκαρδιολόγο. Παιδιά και έφηβοι που πέρασαν σοβαρή νόσο COVID-19 ή που είχαν το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (“MIS-C”) δεν θα πρέπει να κάνουν σωματική άσκηση για τουλάχιστον τρείς (3) έως έξι (6) μήνες. Ο παιδοκαρδιολόγος θα πρέπει να εξετάσει το παιδί σας προτού αυτό μπορέσει να επιστρέψει σε σωματική άσκηση ή σε ανταγωνιστικά αθλήματα.
  • Να έχετε υπόψη σας: ακόμα και αν επιτραπεί στο παιδί σας να επιστρέψει στη φυσική δραστηριότητα, θα πρέπει να τη διακόψει αμέσως αν αισθανθεί πόνο στον θώρακα, αυξημένη δυσκολία στην αναπνοή, ξαφνικούς ακανόνιστους καρδιακούς χτύπους (“αίσθημα παλμών”), αίσθημα αδυναμίας, ζάλης ή αστάθειας, ή αν λιποθυμήσει. Θα χρειαστεί να δουν τον/την παιδίατρό τους αν έχουν αυτά τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν καρδιακά προβλήματα.

Διαβάστε εδώ (στα Αγγλικά) όλο το σχετικό άρθρο: “Youth Sports: A COVID-19 Safety Checklist”

Διαβάστε εδώ (στα Αγγλικά):  “Post-COVID Conditions in Children and Teens”

12 Δεκεμβρίου 2021


Ακολουθήστε μας στο facebook (επαγγελματική σελίδα)

Ακολουθήστε μας στο facebook (προσωπική σελίδα)

Ακολουθήστε μας στο twitter