Τον Αύγουστο του 1991, το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology) κυκλοφόρησε ένα πολύ χρήσιμο φυλλάδιο οκτώ σελίδων με τίτλο «Τι Είναι ο Παιδοκαρδιολόγος;». Σκοπός του ήταν να ενημερώσει το ευρύ κοινό, τους απλούς ανθρώπους, για το τι είναι και πώς εκπαιδεύεται και πιστοποιείται ο παιδοκαρδιολόγος, τι δουλειά κάνει, πότε τα παιδιά πρέπει να παραπέμπονται σε αυτόν, και άλλα συναφή θέματα. Μεταφέρω εδώ τα πιο βασικά τμήματα εκείνου του φυλλαδίου, αφού πιστεύω ότι απαντάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ερώτημα αυτής της σελίδας «Τι είναι ο Παιδοκαρδιολόγος;». Ας σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ (στις οποίες η Παιδιατρική Καρδιολογία είναι αναγνωρισμένη ειδικότητα από το 1961) οι παιδοκαρδιολόγοι πρέπει να δίνουν εξετάσεις κάθε επτά χρόνια προκειμένου να μπορούν να ανανεώσουν την πιστοποίηση και το δίπλωμά τους.

Τι είναι ο παιδοκαρδιολόγος; Ο παιδοκαρδιολόγος είναι ένας γιατρός με ειδική εξάσκηση και ικανότητα στο να βρίσκει, να θεραπεύει και να προλαμβάνει νόσους της καρδιάς και των αγγείων σε βρέφη, παιδιά και εφήβους.

Πώς εξασκούνται οι παιδοκαρδιολόγοι; Οι παιδοκαρδιολόγοι υποβάλλονται σε εκτεταμένη εκπαίδευση που περιλαμβάνει τα χρόνια της ιατρικής σχολής και τρία χρόνια εξάσκησης στην παιδιατρική. Μετά από αυτό, ο παιδοκαρδιολόγος δαπανά τρία ή περισσότερα χρόνια σε εξειδικευμένη εξάσκηση στην παιδιατρική καρδιολογία (pediatric cardiology).

Πώς πιστοποιείται, πώς παίρνει δίπλωμα ένας παιδοκαρδιολόγος; Ο παιδοκαρδιολόγος πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί (να γίνει “board certified”) στην παιδιατρική περνώντας τις εξετάσεις του American Board of Pediatrics. Μετά, αφού ολοκληρωθεί η εξάσκηση στην παιδιατρική καρδιολογία, θα πρέπει να περάσει την εξέταση πιστοποίησης στην παιδιατρική καρδιολογία. Αυτές οι εξετάσεις δεν δοκιμάζουν μόνο τη γνώση και την κρίση, αλλά επίσης την ικανότητα για παροχή φροντίδων ανώτερης ποιότητας.

Πότε θα πρέπει να παραπεμφθεί το παιδί μου σε έναν παιδοκαρδιολόγο; Παιδιά που έχουν καρδιακά φυσήματα συχνά παραπέμπονται για εξέταση και εκτίμηση. Πολλά από αυτά τα φυσήματα αποδεικνύονται ότι είναι φυσιολογικά (αθώα), και δεν υπάρχει ανάγκη για παρακολούθηση από τον παιδοκαρδιολόγο. Όμως, περίπου ένα στα 100 μωρά γεννιέται με καρδιοπάθεια («συγγενής καρδιοπάθεια») η οποία απαιτεί τη φροντίδα ενός παιδοκαρδιολόγου. Άλλοι λόγοι για παραπομπή περιλαμβάνουν την κυάνωση (η κατάσταση που το μωρό μελανιάζει), τη γρήγορη ανάσα («ταχύπνοια»), το μεγάλωμα της καρδιάς, την υψηλή πίεση αίματος, τις λοιμώξεις της καρδιάς και των αγγείων, το πόνο στο στήθος, τις διαταραχές του ρυθμού («αρρυθμίες»), τα λιποθυμικά επεισόδια και ερωτήσεις για τη συμμετοχή σε αθλήματα. Ο παιδοκαρδιολόγος μπορεί επίσης να δώσει συμβουλές για την πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή και για τον προληπτικό έλεγχο για πιθανώς υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οι ικανότητες ενός παιδοκαρδιολόγου απαιτούνται οποτεδήποτε παίρνονται αποφάσεις για επεμβάσεις όπως ο καρδιακός καθετηριασμός και η εγχείρηση της καρδιάς,

Δεκέμβριος 2013


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: