Η Νόσος από τον “Κορονοϊό” (COVID-19)

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από γονείς καρδιοπαθών παιδιών και από νεαρούς ενηλίκους με συγγενή καρδιοπάθεια που έχουν ερωτήσεις σχετικές με τον “κορονοϊό”. Είναι απολύτως φυσικό να ερωτούν και να ανησυχούν αυτοί οι άνθρωποι. Γράφω, λοιπόν, εδώ δέκα (10) εντελώς βασικές πληροφορίες και συμβουλές που ελπίζω να είναι χρήσιμες. 

  1. Η έκρηξη (outbreak) της νόσου από τον “κορονοϊό” ανακοινώθηκε αρχικώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας.
  2. Η νόσος από τον “κορονοϊό” είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε μικροοργανισμό και συγκεκριμένα σε έναν ιό (virus).
  3. Το επιστημονικό όνομα που δόθηκε διεθνώς σε αυτόν τον ιό είναι “SARS-CoV-2”, και το όνομα που δόθηκε στη νόσο που προκαλεί είναι coronavirus disease 2019” και εν συντομία COVID-19”.
  4. Ο ιός αυτός είναι νέος (“novel”), δηλαδή πρωτόγνωρος για ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ γνωρίζουμε ήδη κάποια πράγματα γι’ αυτόν τον ιό και τη νόσο που προκαλεί, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πώς μεταδίδεται και εξαπλώνεται αυτή η νόσος, πόσο σοβαρή μπορεί να είναι, ή πώς να τη θεραπεύσουμε. Αυτό είναι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί αυτή η νόσος προκαλεί φόβο στους πληθυσμούς.
  5. Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια αναδυόμενη και ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση. Για την αντιμετώπισή της χρειάζονται ψυχραιμία και έγκυρη πληροφόρηση. Ούτε πανικός λοιπόν, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Άλλωστε, κάθε προσπάθεια για εφησυχασμό θα ήταν ανόητη αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή ο κίνδυνος (risk) από τη νόσο COVID-19 είναι «πολύ υψηλός».
  6. Συνιστώ μεγάλη προσοχή απέναντι στο φαινόμενο της κακής πληροφόρησης. Καθώς ο αριθμός των ατόμων και χωρών που προσβάλλονται από τη νόσο COVID-19 εξαπλώνεται, παραλλήλως εξαπλώνονται και θεωρίες συνωμοσίας και αβάσιμοι ισχυρισμοί γι’ αυτήν τη νόσο. Στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (“social media”), περιλαμβανομένων του Facebook, του Twitter, του YouTube και άλλων, κυκλοφορούν ήδη διάφορες λανθασμένες και παραπλανητικές αναρτήσεις για την COVID-19.
  7. Για την έγκυρη και συνεχή πληροφόρηση για την COVID-19, συνιστώ τον σχετικό ιστότοπο (website) του “Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας” εδώ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/
  8. Για όσους μιλάνε και καταλαβαίνουν αγγλικά, για την COVID-19 συνιστώ επίσης: α/τον σχετικό ιστότοπο (website) του αμερικανικού Centers for Disease Control and Prevention (CDC)” εδώ: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html και β/τον σχετικό ιστότοπο (website) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) εδώ: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
  9. Η νόσος COVID-19 και τα παιδιά. Τα παιδιά και τα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να εφαρμόζουν τις συνήθεις προληπτικές δράσεις για να προλάβουν την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων, που περιλαμβάνουν τον σωστό τρόπο για να φτερνίζονται και να βήχουν, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα των χεριών, και να έχουν κάνει τα εμβόλιά τους συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου για τη γρίπη (influenza). Όπως συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές αρρώστιες, ο κίνδυνος για ορισμένες κατηγορίες παιδιών μπορεί να είναι αυξημένος, όπως για παράδειγμα για παιδιά που έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας. Για παιδιά που αρρωστήσουν από τη νόσο COVID-19, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή δεν συνιστώνται αντιϊκά φάρμακα.
  10. Η νόσος COVID-19 και καρδιοπαθή παιδιά ή ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια. Πρέπει να τονίσω ότι δεν έχουν όλα τα άτομα αυτής της κατηγορίας αυξημένο κίνδυνο από τις αναπνευστικές λοιμώξεις, περιλαμβανομένης της νόσου COVID-19. Με άλλα λόγια, δεν ανήκουν όλα τα καρδιοπαθή παιδιά και οι ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια στις λεγόμενες “ευπαθείς ομάδες”. Αυξημένο κίνδυνο έχουν σε αυτήν την κατηγορία μόνο τα άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιοπάθεια που συνδυάζεται με χρόνια έλλειψη οξυγόνου (δηλαδή χρόνια “υποξαιμία” ή “κυάνωση”).

2 Μαρτίου 2020     


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: