Για τη δημιουργία των σελίδων με γενικό τίτλο «Παιδιατρικές Μυοκαρδιοπάθειες» χρησιμοποιήσαμε σχετικό online υλικό του American Heart Association και του Children’s Cardiomyopathy Foundation. Κάνετε click στις διάφορες σελίδες (με γαλάζιους χαρακτήρες) που ακολουθούν, ώστε να μπορέσετε να διαβάσετε το περιεχόμενό τους.

 

Παιδιατρικές Μυοκαρδιοπάθειες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση της «μυοκαρδιοπάθειας», ή «καρδιομυοπάθειας», όπως ονομάζεται στην αγγλική γλώσσα, σε ένα παιδί προκαλεί ανησυχία τόσο στο παιδί (αν είναι αρκετά μεγάλο για να καταλαβαίνει) όσο και στον γονέα. Μεγάλο μέρος αυτής της ανησυχίας οφείλεται στο ότι αυτή η νόσος είναι σχετικώς σπάνια στα παιδιά και δεν έχουν ειπωθεί και γραφτεί γι’ αυτήν τόσο πολλά όσο για άλλες νόσους όπως το κοινό κρυολόγημα, η ωτίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, η λοίμωξη του λαιμού από στρεπτόκοκκο ή άλλες συνήθεις στενοχώριες της παιδικής ηλικίας. Ευτυχώς, η κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί η καρδιά κάτω από φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις αυξάνεται κάθε χρόνο. Γραμμένο από μια ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών, αυτό το μικρό διαδικτυακό βιβλίο εξοικειώνει τα παιδιά και/ή τους γονείς τους με τις βασικές έννοιες της μυοκαρδιοπάθειας από τον ορισμό της έως τις πιο πρόσφατες δυνητικές επιλογές για τη θεραπεία της. Ελπίζω ότι, οπλισμένοι με αυτήν τη γνώση, εσείς και το παιδί σας θα είσαστε λιγότερο φοβισμένοι με αυτήν τη διάγνωση καθώς θα προχωρείτε με τον γιατρό του παιδιού σας προς ένα σχέδιο θεραπείας.

Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια;

Ο όρος «μυοκαρδιοπάθεια» αναφέρεται σε μία νοσηρή κατάσταση της καρδιάς που περιλαμβάνει ανωμαλίες των μυϊκών ινών, οι οποίες συσπώνται με κάθε καρδιακό χτύπο. Θεωρούμε ότι η μυοκαρδιοπάθεια είναι ένα πρωτογενές (ή «ιδιοπαθές») πρόβλημα όταν εμφανίζεται επειδή τα ίδια τα μυϊκά κύτταρα είναι παθολογικά (συνήθως λόγω μιας γονιδιακής μετάλλαξης). Και θεωρούμε ότι είναι ένα δευτερογενές πρόβλημα όταν τα μυϊκά κύτταρα είναι φυσιολογικά αλλά επηρεάζονται από άλλες νόσους που έχουν δευτερογενείς βλαπτικές επιδράσεις στην καρδιά και τη λειτουργία της, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις ορισμένων λοιμώξεων, χαμηλής ροή αίματος προς την καρδιά, χαμηλής ποσότητας οξυγόνου ή υψηλής πίεσης αίματος. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που ονομάζεται “Pediatric Cardiomyopathy Registry”, ένα σε κάθε 100.000 παιδιά κάτω από την ηλικία των 18 ετών βρίσκεται («διαγιγνώσκεται») να έχει μυοκαρδιοπάθεια. Η πλειονότητα των διαγνωσμένων παιδιών είναι ηλικίας κάτω των 12 μηνών και ακολουθούν σε αριθμούς τα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών. Επειδή τα κλινικά χαρακτηριστικά και οι θεραπείες διαφέρουν, είναι καλύτερα να χωρίσουμε τη μυοκαρδιοπάθεια σε τέσσερις αδρούς τύπους: διατατική (η συμφορητική), υπερτροφική, περιοριστική και «ποικίλες» μυοκαρδιοπάθειες.

 

Ιούνιος 2015

 

Μάθετε για τους διάφορους τύπους μυοκαρδιοπαθειών:

Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια

Υπερτροφική  Μυοκαρδιοπάθεια

Περιοριστική  Μυοκαρδιοπάθεια

Ποικίλες (Σπάνιες) Μυοκαρδιοπάθειες

Επισκόπηση της Κληρονομικότητας των Μυοκαρδιοπαθειών


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: