Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT)

Η πιο συνήθης παθολογική ταχυκαρδία στα παιδιά είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, ή “SVT” εν συντομία στην αγγλική γλώσσα. Ονομάζεται επίσης παροξυσμική κολπική ταχυκαρδία ή παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Η γρήγορη καρδιακή συχνότητα υπάρχει και στις επάνω και στις κάτω κοιλότητες της καρδιάς. Αυτή η ταχυκαρδία δεν είναι πρόβλημα επικίνδυνο για τη ζωή στα περισσότερα παιδιά και τους περισσότερους εφήβους. Θεραπεία χρειάζεται μόνο αν τα επεισόδια ταχυκαρδίας διαρκούν πολύ ή είναι συχνά. Σε πολλά βρέφη, η SVT είναι πρόβλημα που περνάει με τον καιρό.

Η SVT μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρά βρέφη που έχουν κατά τα άλλα φυσιολογική καρδιά. Η καρδιακή συχνότητα είναι συνήθως μεγαλύτερη από 220 χτύποι το λεπτό. Βρέφη με επεισόδιο SVT μπορεί να ανασαίνουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό και να φαίνονται ανήσυχα ή πιο νυσταλέα από ότι είναι συνήθως. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διαγνωστεί και να θεραπευτεί προκειμένου να επιστρέψει η καρδιακή συχνότητα στο φυσιολογικό. Μόλις ο ρυθμός γίνει φυσιολογικός, θα χρειαστεί συνήθως κάποιο φάρμακο για πρόληψη ώστε να μη συμβαίνουν άλλα επεισόδια στο μέλλον.

Μερικές φορές μπορεί να διαπιστωθεί SVT ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα. Μπορεί τότε να χρειαστεί να πάρει η μητέρα φάρμακα για να επιβραδυνθεί η καρδιακή συχνότητα του μωρού της. Αν ένα μεγαλύτερο βρέφος ή ένα παιδί έχει SVT, μπορεί να καταλαβαίνει ότι έχει γρήγορο καρδιακό ρυθμό ("γρήγορες σφύξεις"). Μπορεί, δηλαδή, να νιώθει ότι η καρδιά του χτυπάει γρήγορα, ή να νιώθει ζάλη, δυσφορία στον θώρακα, ενοχλήματα στο στομάχι ή αδυναμία. Μερικά παιδιά μπορούν να μάθουν τρόπους για να επιβραδύνουν την καρδιακή τους συχνότητα (να "σπάνε", όπως λέμε, την ταχυκαρδία). Το απότομο ζόρισμα - όπως π.χ. το να κλείσουν τη μύτη και το στόμα και να προσπαθήσουν να εκπνεύσουν απότομα και δυνατά - μπορεί να βοηθήσει.  Αυτό ονομάζεται “μανούβρα Valsalva”.

Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερα επεισόδια ταχυκαρδίας. Είναι πιο πιθανό να χρειαστούν θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί, επίσης, να χρειαστούν περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις. Συνήθως η SVT δεν εμποδίζει τα παιδιά να απολαμβάνουν κανονικές, φυσιολογικές δραστηριότητες. Τα περισσότερα παιδιά με επεισόδια ταχυκαρδίας παραμένουν σε καλή κατάσταση παρόλο που μπορεί να χρειάζεται να συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακο. Το παιδί σας θα χρειαστεί μάλλον περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους (checkups), αλλά θα μπορεί να απολαμβάνει φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

H θεραπεία της SVT έχει συνήθως δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έχει σκοπό να σταματήσει το τρέχον επεισόδιο. Το δεύτερο έχει σκοπό να προλάβει τις υποτροπές της ταχυκαρδίας. Ο τρόπος της πρόληψης των υποτροπών εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Σε μερικές περιπτώσεις - ιδίως στα βρέφη - μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί το παιδί στο νοσοκομείο για θεραπεία και ειδικές μελέτες.

Μερικές φορές απλές διαδικασίες ("μανούβρες" όπως ονομάζονται) μπορούν να σταματήσουν τον γρήγορο ρυθμό του παιδιού. Τέτοιες μανούβρες είναι για παράδειγμα το να προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε εμετό ("gagging") ή το να βάλουμε πάγο στο πρόσωπο. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να σας εξηγήσει αυτές τις μανούβρες με περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλες φορές μπορεί να χρειαστούν ενδοφλέβια φάρμακα για να ελεγχθεί ή να σταματήσει η ταχυκαρδία. Ένας άλλος τρόπος να σταματήσει η SVT είναι να τοποθετήσουν οι γιατροί έναν μικρό καθετήρα (δηλαδή έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα) στον οισοφάγο μέσω της μύτης. Μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού εκπέμπεται μέσω αυτού του καθετήρα για να σταματήσει την SVΤ. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γιατροί σταματούν την SVT προκαλώντας μια μικρή ηλεκτροπληξία στο τοίχωμα του θώρακα. Αυτό ονομάζεται ηλεκτρικό αντισόκ ("electrical countershock") ή ανάταξη ("cardioversion"). Πριν από αυτήν τη διαδικασία, χορηγείται στο παιδί ένα ηρεμιστικό ή αναισθητικό φάρμακο.


Ιανουάριος 2014


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter:

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013-2014 Dimitris A. Daskalopoulos, MD. All rights reserved.