Η θεραπεία των αρρυθμιών στα παιδιά

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία των ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού στα παιδιά. Οι περισσότερες θεραπείες προορίζονται για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατή η λεπτομερής συζήτηση όλων των διαφορετικών επιλογών σε αυτήν τη σελίδα.


Φάρμακα

Πολλές διαταραχές του ρυθμού και ιδίως οι ταχυκαρδίες ανταποκρίνονται στα φάρμακα. Οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους πολλά φάρμακα και περισσότερα ακόμα είναι υπό ανάπτυξη. Αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν (να "γιατρέψουν") την αρρυθμία, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Αυτό το κατορθώνουν εμποδίζοντας τα επεισόδια να ξεκινήσουν, ή ελαττώνοντας την καρδιακή συχνότητα στη διάρκεια του επεισοδίου, ή βραχύνοντας τη διάρκεια του επεισοδίου.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί το καλύτερο φάρμακο για ένα παιδί. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμαστούν διάφορα φάρμακα προτού βρεθεί το σωστό. Μερικά παιδιά πρέπει να παίρνουν φάρμακο κάθε ημέρα. Άλλα παιδιά χρειάζονται φάρμακα μόνο όταν έχουν επεισόδιο ταχυκαρδίας. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται το φάρμακο σύμφωνα με τη συνταγή και τις οδηγίες.

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, περιλαμβανομένων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αρρυθμιών. Οι περισσότερες παρενέργειες δεν είναι σοβαρές και εξαφανίζονται όταν ο γιατρός αλλάξει τη δόση ή όταν διακόψει το φάρμακο. Όμως, μερικές παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές. Αυτός είναι ο λόγος που μερικά παιδιά εισάγονται στο νοσοκομείο για να αρχίσουν να παίρνουν ένα φάρμακο. Αν ο γιατρός σας δώσει συνταγή για κάποιο φάρμακο για το παιδί σας, είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να παίρνει το φάρμακο ακριβώς όπως το έχει γράψει ο γιατρός.

Συχνά είναι αναγκαίο να παρακολουθηθεί πόση ποσότητα φαρμάκου βρίσκεται στο αίμα του παιδιού σας. Ο σκοπός είναι να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι υπάρχει αρκετό φάρμακο ώστε να είναι αποτελεσματικό, αλλά όχι τόσο πολύ που να μπορούν να εμφανιστούν βλαβερές παρενέργειες. Για αυτές οι εξετάσεις αίματος (που μετρούν τα “επίπεδα του φαρμάκου” όπως λέμε) χρειάζεται να ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος από μια φλέβα ή από το δάκτυλο. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε στο παιδί σας για αυτό πριν από την επίσκεψη στον γιατρό.


Άλλες θεραπείες

Εξάλειψη (ή "κατάλυση") με ενέργεια ραδιοσυχνότητας - Μερικές ταχυκαρδίες απειλούν τη ζωή ή παρεμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό τις φυσιολογικές δραστηριότητες ενός παιδιού. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να απαιτήσουν πιο μόνιμη θεραπεία. Μια τέτοια θεραπεία ονομάζεται "εξάλειψη με καθετήρα και ραδιοσυχνότητα" (radiofrequency catheter ablation) και γίνεται με μερικούς καθετήρες στο εσωτερικό της καρδιάς. Ένας από αυτούς τοποθετείται ακριβώς επάνω στην περιοχή που προκαλεί την ταχυκαρδία. Μετά, το άκρο του καθετήρα θερμαίνεται και αυτή η μικρή περιοχή της καρδιάς αλλάζει έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα (δηλαδή το παραγόμενο από την καρδιά ηλεκτρικό σινιάλο) μέσω αυτής της περιοχής.

Εγχείρηση - Μερικές φορές απαιτείται εγχείρηση, η οποία διακόπτει την παθολογική διαδρομή ("παράκαμψη") στην καρδιά, ώστε να σταματήσουν οριστικώς τα επεισόδια ταχυκαρδίας.

Τεχνητός βηματοδότης - Διάφορες διαταραχές του ρυθμού μπορούν να ελεγχθούν με έναν τεχνητό βηματοδότη. Αργές καρδιακές συχνότητες (βραδυκαρδίες), όπως π.χ. ο πλήρης καρδιακός αποκλεισμός, είναι ο πιο συνήθης λόγος για την τοποθέτηση βηματοδότη. Επίσης, η νέα τεχνολογία επιτρέπει τώρα στους γιατρούς να θεραπεύσουν και μερικές γρήγορες καρδιακές συχνότητες (ταχυκαρδίες) με βηματοδότη. Ο τεχνητός βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή (βάρους 30-60 γραμμαρίων, διαστάσεων 4 επί 4 εκατοστόμετρα). Τοποθετείται στο εσωτερικό του σώματος και συνδέεται με την καρδιά με ένα ή δύο λεπτά καλώδια. Η δουλειά του είναι να στέλνει μικρές, ανώδυνες ποσότητες ηλεκτρισμού στην καρδιά ώστε να την κάνει να χτυπάει ώστε να λειτουργεί κανονικά.

Η τοποθέτηση του βηματοδότη γίνεται με μια απλή επέμβαση. Τα καλώδια στερεώνονται στην καρδιά, και ο βηματοδότης τοποθετείται στην κοιλιά του ασθενούς ή κάτω από δέρμα του τοιχώματος του θώρακά του. Μερικές φορές ένα μόνο καλώδιο στερεώνεται στην καρδιά. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται δύο καλώδια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα και κατασκευαστές βηματοδοτών. Μερικοί βηματοδότες μπορούν να "αισθάνονται" (δηλαδή να καταλαβαίνουν) πότε το παιδί σας έχει σωματική δραστηριότητα και αυξάνουν τους χτύπους της καρδιάς για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της άσκησης.

Αν το παιδί σας έχει βηματοδότη, θα χρειάζεται να υποβάλλεται σε περιοδικό έλεγχο (checkups). Είναι σημαντικό να ελέγχεται η μπαταρία του βηματοδότη και να βεβαιώνεται ότι τα καλώδια λειτουργούν σωστά. Οι μπαταρίες του βηματοδότη συνήθως διαρκούν για μερικά χρόνια, αλλά ο βηματοδότης θα χρειαστεί να αντικαθίσταται περιοδικώς στη διάρκεια της ζωής του. Μερικές φορές θα χρειαστεί να αντικατασταθούν τα καλώδια. Οι κανονικοί έλεγχοι θα δείξουν αν κάτι χρειάζεται να αντικατασταθεί.

Τα περισσότερα παιδιά με βηματοδότη μπορούν να έχουν φυσιολογικές δραστηριότητες. Ο γιατρός σας μπορεί, όμως, να συμβουλέψει να μη συμμετέχει το παιδί σας σε μερικά αθλήματα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή. Συζητήστε με τον παιδοκαρδιολόγο του παιδιού σας για αυτό το θέμα.

 

Ιανουάριος 2014

Μάθετε για τη λίστα υποχρεώσεων (checklist) για τους γονείς παιδιών με αρρυθμία


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: