Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) και επείγουσες διαδικασίες

Οι γονείς όλων των παιδιών πρέπει να μάθουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ονομάζεται και "καρδιοαναπνευστική ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη"), ή “CPR” εν συντομία στην αγγλική γλώσσα. Θα πρέπει, επίσης, να μάθουν πώς να μειώνουν το ρίσκο (κίνδυνο) των τραυματισμών και του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Για πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαίδευσης σε CPR, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια από τις παρακάτω οργανώσεις:

Οι ικανότητες στην CPR, περιλαμβανομένης της ικανότητας να μπορεί κάποιος ή κάποια να αναγνωρίσει τα σημάδια των δυσκολιών της αναπνοής και της καρδιακής ανακοπής, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές αν το παιδί έχει καρδιοπάθεια και βρίσκεται σε ρίσκο (κίνδυνο) για αιφνίδιες αρρυθμίες ή για αιφνίδιο θάνατο.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν αν το παιδί τους καταρρεύσει ξαφνικά και δεν αντιδρά. Αν ένα παιδί μικρότερο από 8 ετών βρεθεί να μην αντιδρά, η τυπική σειρά δράσεων όταν υπάρχει μόνο ένα άτομο περιλαμβάνει το να κάνει CPR για ένα λεπτό και μετά να καλέσει το τηλέφωνο 166 (ή το τηλέφωνο άλλης επείγουσας ιατρικής υπηρεσίας). Δηλαδή: πρώτα CPR – μετά αμέσως τηλεφώνημα. Ο λόγος για αυτήν τη διαδοχή δράσεων είναι το ότι τα περισσότερα παιδιά που παθαίνουν καρδιοαναπνευστική ανακοπή έχουν προβλήματα αναπνοής και χρειάζονται άμεση αναπνοή διάσωσης και τα άλλα βήματα CPR.

Όμως, αν ο γονιός είναι μόνος του με παιδί που έχει καρδιοπάθεια και αυτό το παιδί καταρρεύσει ξαφνικά, η πιθανή αιτία της κατάρρευσης είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γονιός θα πρέπει πρώτα να καλέσει το 166 και μετά να αρχίσει CPR. Δηλαδή: πρώτα τηλεφώνημα - μετά CPR.

 

Ιανουάριος 2014


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: