Μεσοκοιλιακό Έλλειμμα (Μεσοκοιλιακή Επικοινωνία) 

Σημείωση: προτού διαβάσετε τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια και τις εικόνες που συνοδεύουν αυτές τις πληροφορίες, θα είναι χρήσιμο να ανασκοπήσετε τη σελίδα σε αυτό το web site με τίτλο «Η φυσιολογική καρδιά και πώς δουλεύει».  

Τι είναι αυτό; Το μεσοκοιλιακό έλλειμμα (ή “VSD” εν συντομία στην αγγλική γλώσσα) είναι ένα άνοιγμα ή μια τρύπα (έλλειμμα) στο τοίχωμα (διάφραγμα) ανάμεσα στις δύο αντλούσες κοιλότητες (κοιλίες) της καρδιάς. Στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται πιο συχνά «μεσοκοιλιακή επικοινωνία».

Τι το προκαλεί; Στα περισσότερα παιδιά, η αιτία δεν είναι γνωστή. Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος συγγενούς καρδιοπάθειας. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν και άλλα καρδιακά ελαττώματα μαζί με το VSD. 

Πώς επηρεάζει την καρδιά; Φυσιολογικώς η αριστερή πλευρά της καρδιάς αντλεί αίμα μόνο προς το σώμα, και η δεξιά πλευρά αντλεί αίμα μόνο προς τους πνεύμονες. Σε ένα παιδί με VSD, το αίμα μπορεί να ταξιδέψει μέσα από την τρύπα από την αριστερά αντλούσα κοιλότητα (αριστερά κοιλία) προς τη δεξιά αντλούσα κοιλότητα (δεξιά κοιλία) και έξω προς τις πνευμονικές αρτηρίες. Αν το VSD είναι μεγάλο, το επιπλέον αίμα που αντλείται προς τις πνευμονικές αρτηρίες αναγκάζει την καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν πιο δυνατά και μπορεί να γίνει συμφόρηση αίματος στους πνεύμονες. 

Πώς το VSD επηρεάζει το παιδί μου; Αν το άνοιγμα (το VSD) είναι μικρό, δεν θα προκαλέσει συμπτώματα διότι η καρδιά και οι πνεύμονες δεν χρειάζεται να δουλεύουν πιο δυνατά. Το μόνο παθολογικό εύρημα είναι ένα δυνατό φύσημα (θόρυβος που ακούγεται με το στηθοσκόπιο).

Αν το VSD είναι μεγάλο, το παιδί μπορεί να ανασαίνει πιο γρήγορα και πιο δυνατά από το φυσιολογικό. Τα βρέφη μπορεί να έχουν πρόβλημα να φάνε κανονικά και να αναπτυχθούν (να κερδίζουν βάρος) με φυσιολογικό ρυθμό. Συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν πριν περάσουν μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση. Υψηλή πίεση μπορεί να εμφανιστεί στα αγγεία αίματος στους πνεύμονες επειδή αντλείται προς τα εκεί περισσότερο αίμα από το φυσιολογικό. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά (τραυματισμό) στα αγγεία αίματος των πνευμόνων.  

Τι μπορεί να γίνει για το VSD; Αν το άνοιγμα είναι μικρό, δεν αναγκάζει την καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν πιο δυνατά. Εγχείρηση και άλλες θεραπείες μπορεί να μη χρειαστούν. Τα μικρά VSD κλείνουν συχνά από μόνα τους. Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή άλλη θεραπεία που να κάνει το VSD να γίνει μικρότερο ή να κλείσει γρηγορότερα από ότι μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο.

Αν το άνοιγμα είναι μεγάλο, μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση ανοικτής καρδίας για να το κλείσει και να προλάβει σοβαρά προβλήματα. Μωρά με VSD μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα και είναι συχνά αναγκαία η πρώιμη χειρουργική επιδιόρθωση, δηλαδή εντός των πρώτων λίγων μηνών της ζωής. Η επιδιόρθωση μπορεί να καθυστερήσει σε άλλα μωρά. Φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για να βοηθήσουν στα συμπτώματα, αλλά δεν θεραπεύουν το VSD ούτε προλαμβάνουν τη μόνιμη ζημιά στις αρτηρίες των πνευμόνων.

Η σύγκλειση (κλείσιμο) ενός μεγάλου VSD με εγχείρηση ανοικτής καρδίας γίνεται συνήθως στη βρεφική ή στην παιδική ηλικία ακόμα και σε ασθενείς με λίγα συμπτώματα, για να προληφθούν οι μελλοντικές επιπλοκές. Συνήθως ένα μπάλωμα (“patch”) από ύφασμα ή από περικάρδιο (που είναι το φυσιολογικό εξωτερικό κάλυμμα της καρδιάς) ράβεται πάνω στο VSD έτσι ώστε να το κλείνει τελείως. Αργότερα αυτό το μπάλωμα καλύπτεται από το φυσιολογικό καρδιακό κάλυμμα και γίνεται έτσι ένα μόνιμο μέρος της καρδιάς. Μερικά ελλείμματα μπορούν να συγλειστούν μόνο με ράμματα, δηλαδή χωρίς μπάλωμα. Μπορεί να είναι δυνατόν, σε προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις, να συγλειστούν μερικά VSD στο εργαστήριο καρδιακών καθετηριασμών.

Αν ένα βρέφος είναι πολύ άρρωστο, ή έχει περισσότερα από ένα VSD ή έχει ένα VSD σε ασυνήθιστη τοποθεσία στην καρδιά, μπορεί να χρειαστεί μια προσωρινή εγχείρηση για να ανακουφίσει το παιδί από τα συμπτώματα και να μετριάσει την υψηλή πίεση στους πνεύμονες. Αυτή η επέμβαση (περίδεση της πνευμονικής αρτηρίας) στενεύει με ένα είδος ιμάντα την πνευμονική αρτηρία για να ελαττώσει τη ροή αίματος προς τους πνεύμονες. Όταν το παιδί γίνει μεγαλύτερο, γίνεται μια εγχείρηση ανοικτής καρδίας για να αφαιρεθεί ο ιμάντας και να διορθωθεί το VSD.     

Τι δραστηριότητες μπορεί να έχει το παιδί μου; Αν το VSD είναι μικρό, ή αν το VSD έχει συγκλειστεί με εγχείρηση, το παιδί σας μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου ειδικές προφυλάξεις ή περιορισμούς σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και μπορεί να του επιτρέπεται να συμμετέχει στις φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει αυξημένο ρίσκο (κίνδυνος).

Τι θα χρειαστεί το παιδί μου στο μέλλον; Αναλόγως με την τοποθεσία του VSD, ο παιδοκαρδιολόγος του παιδιού σας θα το εξετάζει περιοδικώς για να αναζητεί ενδεχόμενα ασυνήθη προβλήματα, όπως διαρροή (ανεπάρκεια) της αορτικής βαλβίδος. Σπανίως, μεγαλύτερα παιδιά με μικρά VSD μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση αν αναπτύξουν διαρροή σε αυτήν τη βαλβίδα. Μετά την εγχείρηση για τη σύγκλειση ενός VSD, ο παιδοκαρδιολόγος θα εξετάζει το παιδί σας κανονικά. Ο καρδιολόγος θα βεβαιώνεται έτσι ότι η καρδιά δουλεύει φυσιολογικά. Η μακροπρόθεσμη προοπτική και εξέλιξη αυτών των παιδιών είναι καλή και συνήθως δεν χρειάζονται φάρμακα ή επιπλέον εγχειρήσεις.

Τι γίνεται με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος; Ρωτήστε για το ρίσκο (κίνδυνο) του παιδιού σας για ενδοκαρδίτιδα. Ο καρδιολόγος του παιδιού σας μπορεί να συστήσει να παίρνει το παιδί σας αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές εργασίες για ένα χρονικό διάστημα μετά την επιδιόρθωση του VSD. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος, βλέπε τη σελίδα «Οι ειδικές ανάγκες του παιδιού σας»

25 Φεβρουαρίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: