Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Τι είναι αυτό; Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μία εξέταση που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα του καρδιακού χτύπου. Το μηχάνημα για το ΗΚΓ μπορεί να δείχνει τρομακτικό σε σας ή το παιδί σας, αλλά είναι αβλαβές. Αν και το όνομά του περιέχει το «ηλεκτρο», δεν στέλνει ηλεκτρισμό προς το σώμα. Αντιθέτως, δέχεται μικροσκοπικά ηλεκτρικά ερεθίσματα που η λειτουργούσα καρδιά παράγει και τα καταγράφει, με ένα χαρακτηριστικό σύνολο από γραμμές και κύματα, σε ένα ειδικό χαρτί που κινείται σαν λωρίδα.

Πως γίνεται; Η εξέταση γίνεται από τον γιατρό, ή από έναν τεχνολόγο ή νοσηλευτή που έχει ικανότητες και πείρα στο να κάνει αυτήν την εξέταση. Αυτός που κάνει την εξέταση τοποθετεί μικρά, στρογγυλά «αυτοκόλλητα» στα χέρια και στα πόδια του παιδιού σας και στο εμπρός μέρος του θώρακα. Άλλες φορές τοποθετούνται μικρές, λαστιχένιες βεντούζες στο εμπρός μέρος του θώρακα. Στη συνέχεια, τα «αυτοκόλλητα» ή οι βεντούζες συνδέονται με χωριστά καλώδια που καταλήγουν στο μηχάνημα του ΗΚΓ. Μόλις τοποθετηθούν τα καλώδια, η εξέταση καταγράφεται και τελειώνει σε μερικά δευτερόλεπτα. Η ίδια η εξέταση δεν πονάει, αλλά αφού τελειώσει η εξέταση αυτός που έκανε το ΗΚΓ θα αφαιρέσει τα αυτοκόλλητα, πράγμα που είναι σαν να αφαιρεί, σαν να βγάζει έναν λευκοπλάστη ή ένα hansaplast – κάτι που μερικά παιδιά μπορεί να το βρουν ενοχλητικό ή δυσάρεστο.  

Γιατί γίνεται; Το ΗΚΓ παρέχει δύο κύρια είδη πληροφοριών. Πρώτον, μετρώντας τα χρονικά διαστήματα στο ΗΚΓ, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει πόσο χρόνο χρειάζεται το ηλεκτρικό κύμα για να διαπεράσει την καρδιά. Διαπιστώνοντας πόσο χρόνο κάνει ένα κύμα για να ταξιδεύσει από ένα τμήμα της καρδιάς στο επόμενο δείχνει αν η ηλεκτρική δραστηριότητα είναι φυσιολογική ή αργή, γρήγορη ή ακανόνιστη. Δεύτερον, μετρώντας το ποσό της ηλεκτρικής δραστηριότητας που περνάει μέσα από τον καρδιακό μυ, ο παιδοκαρδιολόγος μπορεί να είναι σε θέση να διαπιστώσει αν τμήματα της καρδιάς είναι υπερβολικά μεγάλα ή καταπονημένα.

Πονάει; Όχι. Δεν υπάρχει πόνος ή κίνδυνος όταν κάποιος κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Όταν τα «αυτοκόλλητα» του ΗΚΓ αφαιρούνται, μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή ενόχληση.

Είναι βλαβερό; Όχι. Το μηχάνημα απλώς καταγράφει το ΗΚΓ. Δεν στέλνει ηλεκτρισμό προς το σώμα.

31 Δεκεμβρίου 2011


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: