Τα ευρωπαϊκά τρένα της Τουρκίας και η βαλκανική μιζέρια του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Έτσι έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε, έτσι αγαπάμε να νομίζουμε. Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 2014, την ημέρα που εμείς οι ευρωπαίοι έλληνες γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την πτώση ενός ακόμα δικτατορικού καθεστώτος, η «ασιατική» Τουρκία γιόρταζε την επίσημη έναρξη λειτουργίας μιας πραγματικά ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής γραμμής: της γραμμής υψηλής ταχύτητας Ankara-Istanbul μήκους 533 χιλιομέτρων (km). Τα τρένα σ’ αυτή τη γραμμή, που είναι μια νέα γραμμή κι όχι αναβάθμιση της παλιάς, τρέχουν επί του παρόντος με μέγιστη ταχύτητα 250 km/h. Κατάφεραν έτσι να μειώσουν τον χρόνο ταξιδίου από 7 ώρες σε 3.5 ώρες! Η παρούσα μέση ταχύτητα είναι δηλαδή τώρα 152 km/h. Το έργο, που στοίχισε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν το προϊόν της συνεργασίας (consortium) της τουρκικής κυβέρνησης με τη Κίνα το 2005. Δηλαδή το έργο εγκαινιάστηκε 9 χρόνια μετά τη συμφωνία. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται κατασκευάζονται στην Ισπανία - μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα με απίστευτα μεγάλη πείρα στην κατασκευή και χρήση σιδηροδρομικών γραμμών και οχημάτων υψηλής ταχύτητας ήδη από το 1992. Οι αρμόδιοι στην Τουρκία είχαν την εξυπνάδα να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία και την πείρα των Κινέζων στην κατασκευή της υποδομής για σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας και τη φιλοδοξία της μακρινής ασιατικής χώρας να συνδεθεί σιδηροδρομικώς με τη βόρεια Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι έναν σύγχρονο “δρόμο μεταξιού” ή μάλλον “δρόμο ατσαλιού”. Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Τουρκίας (TCDD) έχουν δεσμεύσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και άλλων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στη χώρα τους μέχρι το 2023.  

Στην «ευρωπαϊκή» Ελλάδα, η εταιρεία “ΕΡΓΟΣE” ιδρύθηκε το 1996 ως θυγατρική του διαβόητου ΟΣΕ με αποκλειστικό σκοπό τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Είκοσι χρόνια (20) αργότερα, ο απολογισμός είναι τραγικά αρνητικός. Η “ΕΡΓΟΣΕ”, θύμα κι αυτή του πελατειασμού (clientelism) και του κομματικού κράτους, μας πληροφορεί ότι στη γραμμή Αθήνα-Πάτρα μήκους 216 km τα τρένα θα τρέχουν - στον μέλλοντα χρόνο βεβαίως - με την… αστρονομική μέση ταχύτητα των 103 km/h. Ας δεχτούμε έστω αυτή την  ταχύτητα, που βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με τις ταχύτητες με τις οποίες τα σύγχρονα τρένα διασχίζουν ήδη τις κανονικές ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα, την Τουρκία και αλλού - ακόμα και τη Βόρειο Αφρική. Ας τη δεχτούμε όμως για την οικονομία της συζήτησης. Μιας συζήτησης που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα ερωτήματα: Πότε θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός (ουσιαστικώς η αναβάθμιση) της «σιδηροδρομικής ΠΑΘΕ, δηλαδή Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη»; Τι οχήματα θα χρησιμοποιηθούν; Πόσα χρήματα έχει στοιχίσει αυτός ο εκσυγχρονισμός μέχρι τώρα και πόσο προβλέπεται ότι θα στοιχίσει μέχρι την ολοκλήρωσή του; Ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος από τη ζημιά στο φυσικό  και πολιτισμικό περιβάλλον και στην ομορφιά γραφικών τουριστικών οικισμών; Ως πότε οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αυταπατώνται ότι είναι δυνατόν έλληνες μηχανικοί, έλληνες εργολάβοι και ελληνικές εταιρείες να φτιάξουν σύγχρονο ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο;… Αν κάποιοι απ΄όσους με διαβάζετε έχετε απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα, παρακαλώ σφυρίξτε μου κλέφτικα… ή μάλλον τρείς φορές!

Για την ώρα, κοιτάξτε προσεκτικά τον χάρτη που παραθέτω σε μεγένθυση εδώ. Είναι ο επίσημος σιδηροδρομικός χάρτης της Ευρώπης και της γειτονιάς της το έτος 2013, δηλαδή η κατάσταση πραγμάτων πριν από τρία χρόνια όπως βεβαιώθηκε από την UIC (Union Internationale des Chemins de Fer – Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων). Καμαρώστε το τυπικά βαλκανικό δίκτυο της χώρας μας, δηλαδή την απόλυτη ομοιότητα με τις άλλες έξι βαλκανικές χώρες (τύπος σιδηροδρόμων: “others”) και την ταύτιση των τουρκικών σιδηροδρόμων με την ευρωπαϊκή επανάσταση των τρένων υψηλής ταχύτητας (τύπος σιδηροδρόμων: “high speed”)!

Πότε είπαμε ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα… συγγνώμη, με τους «θεσμούς»;…


12 Απριλίου 2016


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: