Σήραγγα «Δεν Πληρώνω – Δεν Πληρώνω!»

Διάβασα τα όσα πολύ ωραία και πολύ συγκινητικά είπε ο Υπουργός μας κ. Χρήστος Σπίρτζης σήμερα στα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα. Σκούπισα τα δάκρυά μου γεμάτος ικανοποίηση και σκέφτηκα: «μεγάλο πράγμα, αλήθεια, να περνάς οδηγώντας από τη σήραγγα της Παναγοπούλας και να αντικρύζεις κάθε φορά φαρδύ-πλατύ στην είσοδο "Ανδρέας Παπανδρέου", το όνομα του ανθρώπου που έθεσε στη δεκαετία του ’80 τις βάσεις για την τωρινή ιστορικών διαστάσεων ακμή και οικονομική ισχύ της χώρας μας!». Διάβασα προσεκτικά και τα ονόματα που απλόχερα πρόσφερε με το αριστερό του χέρι σήμερα ο Υπουργός μας και σε άλλες σήραγγες. «Σήραγγα Καπετάν Νικήτα» στην Ακράτα, «Σήραγγα Νίκου Τεμπονέρα» στο Πάνορμο. Ως εδώ πολύ καλά και γειά στο χέρι σου - το αριστερό εννοείται - Υπουργέ μου!.. Όμως, εδώ τι βλέπω; «Σήραγγα Κωστή Παλαμά» στον Πλάτανο; Από πού κι ως πού κύριε Υπουργέ; Τι σχέση έχει με τη ταξική πάλη και τους αγώνες του λαού μας ένας γλυκανάλατος αστός ποιητής που πέρασε τη ζωή του γράφοντας στιχάκια; Α, όλα κι όλα Υπουργέ μου! Εδώ θα τα χαλάσουμε. Στο κάτω-κάτω, ο Πλάτανος όπως και η Αιγιάλεια μιλάνε με έναν ιδιαίτερο τρόπο στη καρδιά μου. Ας ψάξουμε, λοιπόν, να βρούμε άλλο όνομα. Να μας κάνει τη χάρη ο κύριος Παλαμάς, αλλά δεν θα μπορέσουμε. Ας έρθουν οι δεξιοί μετά να τον αποκαταστήσουν αν θέλουν στην ταμπέλα της σήραγγας (θα έχει και πλάκα)… Εγώ πάντως έχω αρχίσει να ψάχνω για εναλλακτικές ονομασίες. Πρέπει, σκέφτομαι, στη ταμπέλα της σήραγγας να υπάρχει οπωσδήποτε όνομα γνήσιου αριστερού, λαϊκού αγωνιστή, που κατά προτίμηση να φέρνει κάπως και από ΚΚΕ, ΕΛΑΣ, ή ΔΣΕ… «Άρης Βελουχιώτης»…, ή μήπως καλύτερα «Νίκος Ζαχαριάδης»…, ή ίσως «Μάρκος Βαφειάδης»;.. Το βρήκα! «Σήραγγα Γρηγόρη Λαμπράκη»! Ίσως αυτό να βοηθήσει και την εθνική ενότητα αφού και πολλοί κεντρώοι και δεξιοί ακόμα θα συμφωνήσουν. Αλλά, πάλι, τι λέω ο χαζός;… Τι σχέση έχουν αυτοί οι περίπου άγνωστοι σύντροφοι με τους ημίθεους του αριστερού πανθέου, τους κολοσσούς του αριστερού κινήματος, τους Έλληνες Che Guevara «Καπετάν Νικήτα» και «Νίκο Τεμπονέρα»; Ε;.. Έπεσα για κάμποση ώρα σε περισυλλογή.

Σκέφτηκα, σκέφτηκα, σκέφτηκα και… Ναι! Νομίζω πως αυτή τη φορά το βρήκα πραγματικά!.. Αν το αναλύσεις καλά και κυρίως ταξικά Υπουργέ μου, θα καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα. Καλές οι φιέστες και τα ταρατατζούμ μπροστά στις τρύπες των σηράγγων, καλή η προπαγάνδα για το πόπολο, αλλά η αλήθεια είναι μία. Ο δρόμος Κόρινθος-Πάτρα είναι κι αυτό έργο - και μάλιστα υποχθόνιο - των κακών ξένων και ειδικότερα των Ευρωπαίων. Χρειαζόντουσαν, σκέφτομαι, έναν καινούργιο αυτοκινητόδρομο για το δικό τους και μόνο συμφέρον. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια τα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πλήρωσαν πάνω από το 90% του κόστους κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. Για ποιόν λόγο; Μα είναι προφανές! Για να φτάνουν γρήγορα και εύκολα στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας και να προσηλυτίζουν τον κοσμάκη. Για να τον κάνουν να ξεχάσει σιγά-σιγά τις αγνές του παραδόσεις και συνήθειες και να τον μυήσουν ύπουλα στα δικά τους ήθη, τις δικές τους κακές συνήθειες: ελευθερία, φιλελεύθερη δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικός καπιταλισμός, νόμος και τάξη, αξιολόγηση, λογοδοσία, αξιοκρατία, ανοικτή κοινωνία, κοινωνία των πολιτών, ελεύθερη οικονομία και όλα τα άλλα δηλητηριώδη φράγκικα φρούτα. Όμως, ο λαός μας, υπό τη φωτισμένη ηγεσία της Ελληνικής Αριστεράς και ιδίως του κόμματός μας, αντιστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια με νύχια και με δόντια, μέσα κι έξω από τη Βουλή στην κατασκευή αυτού του δρόμου, αυτού του σύγχρονου Δούρειου Ίππου. Με υποκινητή και μπροστάρη τον άξιο σύντροφο και Πρόεδρό μας, ο λαός αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια για να μη πληρώνει ο κοσμάκης διόδια ώστε να μην κατασκευαστεί και να μην ολοκληρωθεί αυτός ο αυτοκινητόδρομος, που δεν είναι παρά εργαλείο για να κάνουν πάλι οι κακοί ξένοι τη δουλειά τους. Ο λαός μας τους κατάλαβε, αγανάκτησε και αντέδρασε. Με μια φωνή και μια γροθιά, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, στα διόδια και στις μπάρες, τους απάντησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του: «Δεν Πληρώνω – Δεν Πληρώνω!». Να! Αυτό Υπουργέ μου θα πρέπει να είναι το όνομα της σήραγγας του Πλατάνου! Και δεν σηκώνω συζήτηση.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Καπετάν Απροσάρμοστος (και δια την αντιγραφήν: Δημήτρης Δασκαλόπουλος).

ΥΓ. Στη φωτογραφία: Η είσοδος του “Gotthard Base Tunnel”, της μεγαλύτερης (57,5 χιλιόμετρα) και βαθύτερης σήραγγας του κόσμου, που κατασκεύασαν οι Ελβετοί σε 17 χρόνια μέσα από τις Άλπεις. Εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Στον 19ο αιώνα, οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει (σε 10 χρόνια!) μέσα από τις Άλπεις τη σήραγγα “Gotthard Tunnel” μήκους 15 χιλιομέτρων. Πώς είπατε;.. Ονομασία; Ουδεμία! Και οι δύο σήραγγες ονομάζονται και είναι γνωστές μόνο από τον γεωγραφικό προσδιορισμό τους. Είναι και οι δύο σήραγγες στην οροσειρά “Saint-Gotthard Massif”. Εκεί, βλέπετε, δεν έχει ούτε Καπετάν Νικήτες ούτε Τεμπονέρες… Μόνο δουλειά, υπευθυνότητα, ακρίβεια, συνέπεια και πάνω απ’ όλα εθνική υπερηφάνεια για ότι δημιουργούν… Αχ αυτοί οι ξενέρωτοι οι ξένοι!

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

10 Απριλίου 2017


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: