Η απίστευτη (και επικίνδυνη) συνηγορία του Προέδρου του Π.Ι.Σ. στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς 

Τον ιατρό κύριο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), δεν τον γνώριζα ούτε κατ’ όνομα πριν μού τον κάνουν γνωστό τα τηλεοπτικά δίκτυα στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας. Ο ιατρός κύριος Εξαδάκτυλος, με τις συχνές παρεμβάσεις ή συνεντεύξεις του σχετικά με την πανδημία, έχει ατυχώς συμβάλει – όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί και μη – στη δημιουργία σύγχυσης, αμφιβολίας, και πανικού όπως υποστήριξα σε άρθρο μου στις 15 Μαρτίου 2020. Το εκπληκτικό – και λυπηρό – είναι ότι ο κύριος Εξαδάκτυλος είχε αυτήν τη δημόσια παρουσία, σχετικά με τις απορίες του κόσμου για την πανδημία, χωρίς να είναι ειδικός στις λοιμώξεις, στις πανδημίες, στην επιδημιολογία, ή στη δημόσια υγεία. Ο ιατρός κύριος Εξαδάκτυλος είναι απλώς χειρουργός!

Σήμερα, όμως, ο κύριος Εξαδάκτυλος απλώς «το τερμάτισε», όπως θα' λεγε κάποιος που ομιλεί καλά το σύγχρονο νεοελληνικό “lingo”! Σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα” υποστηρίζει ότι «με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον τα επιστημονικά δεδομένα τροποποιήθηκαν, καθώς τα εμβόλια…»«Δεν προστατεύουν όμως από τη μετάδοση. Άρα, η αλλαγή της ίδιας της νόσου με την επικράτηση της Όμικρον από τον Φεβρουάριο του 2022 και τα νέα επιστημονικά δεδομένα, επιτρέπουν την αναθεώρηση αυτής της απόφασης» (εννοεί την κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών που οδήγησε στην αναστολή εργασίας για πολλούς απ’ αυτούς). Εν ονόματι, λοιπόν, του γενικού καλού και της σωστής ενημέρωσης όσων με διαβάζουν, θέλω να τονίσω τα ακόλουθα. 

1.   Όχι, δεν έχουμε «αλλαγή της ίδιας της νόσου», όπως ισχυρίζεται ο κύριος Εξαδάκτυλος. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς νόσο που ονομάζεται Covid-19. Ίδιο παραμένει και το αίτιο της νόσου που είναι ο ιός SARS-CoV-2.

2.   Οι παραλλαγές (variants) Omicron δεν είναι μία, όπως υπονοεί ο κύριος Εξαδάκτυλος, αλλά ποικίλες και αποτελούν εκδήλωση της χαρακτηριστικής διαρκούς εξέλιξης (evolution) του ιού SARS-CoV-2. Αυτές οι παραλλαγές του ιού προκαλούν ίσως λιγότερο σοβαρή νόσο από την προηγούμενη παραλλαγή Delta, αλλά είναι το ίδιο επικίνδυνες με τις προηγούμενες παραλλαγές και προκαλούν το ίδιο φάσμα της νόσου Covid-19: από ασυμπτωματική νόσηση μέχρι σοβαρή νόσο, νοσηλεία σε νοσοκομείο και θάνατο. Επιπλέον, επειδή αυτές οι παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές από την παραλλαγή Delta προκαλούν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των πολλαπλών κρουσμάτων (surges) σε όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικώς τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας και περίθαλψης.  

3.   Ειδικότερα, η παραλλαγή Omicron ΒΑ.5 (που προκάλεσε το τελευταίο κύμα της νόσου στις ΗΠΑ και αλλού) δεν είναι απλώς υπερμεταδοτική με αποτέλεσμα αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές στις ΜΕΝ, αλλά είναι και 4 φορές πιο ανθεκτική στα εμβόλια τύπου “messenger RNA”.

4.   Σχετικά με την παραλλαγή Omicron BA.5 και σε σύγκριση με όσους έχουν εμβολιαστεί εναντίον της νόσου Covid-19 και έχουν κάνει τις ενισχυτικές δόσεις (boosters), οι ανεμβολίαστοι έχουν περίπου 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν τη νόσο, περίπου 7½ φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, και περίπου 14 έως 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν αν κολλήσουν τη νόσο.

5.   Επιστημονικές μελέτες, κυρίως δύο μελέτες από τις ΗΠΑ και μία από τη Δανία, έχουν δείξει – αντίθετα με τον ισχυρισμό του κυρίου Εξαδάκτυλου – ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τη μετάδοση (transmission ή “spread” πιο λαϊκά) της νόσου Covid-19, και μάλιστα προστατεύουν τόσο από την παραλλαγή Delta όσο και από τις παραλλαγές Omicron.

6.   Ευτυχώς, το λάθος που έκανε ο κύριος Εξαδάκτυλος με το ατυχές (και επιστημονικώς αβάσιμο) άρθρο του – που άλλωστε μπορεί και να γράφτηκε με τον νου στις επικείμενες εκλογές για ανανέωση της θητείας των συνδικαλιστών στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας – φαίνεται να διορθώνει κάπως το κύριο άρθρο στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας “Τα Νέα”, στο οποίο διαβάζουμε: «Η επιστροφή όμως ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους που καταγράφεται ως σενάριο είναι κάτι διαφορετικό και εξόχως προβληματικό. Κι αυτό αφού - ας μην ξεχνούμε - η πανδημία δεν μας άφησε. Είναι εδώ και παράλληλα με αυτήν και οι κίνδυνοι αναζωπύρωσής της. Και άρα τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα ενεργά. Με την προαναφερόμενη επιστροφή θα σταλεί ένα λάθος σήμα αν υπάρξει επιείκεια σε ανεμβολίαστους, πολύ περισσότερο σε υγειονομικούς που εκ των πραγμάτων η επιλογή τους έθετε και θέτει σε κίνδυνο ασθενείς και νοσηλευομένους. Εδώ δεν τίθεται ζήτημα σωφρονισμού ή τιμωρίας. Τίθεται ζήτημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης και επίσης θα είναι πολύ επικίνδυνο για την όποια επιστροφή τους να υπάρξει το επιχείρημα των «κενών» σε νοσοκομεία. Το δεύτερο θέμα είναι διαφορετικό και αφορά τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας. Λύνεται κοινώς. -- Το ότι κάποιος ήταν υγειονομικός ανεμβολίαστος και επιστρέφει στην εργασία του όμως είναι άλλο. Και αφορά τη συμμετοχή του καθενός μας στην πανδημική διαχείριση, τον πόλεμο κατά ενός ιού που απορρύθμισε την κανονικότητα και έθεσε επί τάπητος την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών και τη δημόσια υγεία. Απαιτούνται κόκκινες γραμμές

11 Οκτωβρίου 2022


Ακολουθήστε μας στο facebook (επαγγελματική σελίδα)

Ακολουθήστε μας στο facebook (προσωπική σελίδα)

Ακολουθήστε μας στο twitter