Η Λίστα του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων

 

Κατεβάστε το PDF

 

5 Πράγματα που Γιατροί

και Ασθενείς Πρέπει να Αμφισβητήσουν

 

1.  Μην προγραμματίζετε εκλεκτικές, ιατρικώς μη-ενδεικνυόμενες προκλήσεις τοκετού ή γέννες με Καισαρική τομή πριν από την ηλικία κύησης 39 εβδομάδες και 0 ημέρες.

Η γέννα πριν από τις 39 εβδομάδες και 0 ημέρες έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο (ρίσκο) για μαθησιακές δυσκολίες και με δυνητική αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας. Υπάρχουν σαφείς ιατρικοί λόγοι (ενδείξεις) για τη γέννα πριν από τις 39 εβδομάδες και 0 ημέρες βασισμένες στην κατάσταση της μητέρας και/ή του εμβρύου. Εξέταση που δείχνει ωριμότητα των εμβρυϊκών πνευμόνων δεν πρέπει να είναι λόγος (ένδειξη) για γέννα αν απουσιάζουν τα κατάλληλα κλινικά κριτήρια.

 

2.  Μην προγραμματίζετε εκλεκτικές, ιατρικώς μη-ενδεικνυόμενες προκλήσεις τοκετού μεταξύ 39 εβδομάδων, 0 ημερών και 41 εβδομάδων, 0 ημερών εκτός αν ο τράχηλος της μήτρας κρίνεται ευνοϊκός.

Ιδανικώς, ο τοκετός θα πρέπει να ξεκινήσει με δική του πρωτοβουλία όποτε αυτό είναι δυνατόν. Υψηλότερα ποσοστά γέννας με Καισαρική τομή προκύπτουν από προκλήσεις γέννας όταν ο τράχηλος της μήτρας δεν είναι ευνοϊκός. Οι γιατροί και οι άλλοι πάροχοι περίθαλψης πρέπει να συζητούν τους κινδύνους και τα οφέλη με τις ασθενείς τους πριν να θεωρήσουν την εκτέλεση πρόκλησης τοκετού χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι (ενδείξεις). 

 

3.  Μην κάνετε συστηματική (“routine”) ετήσια προληπτική κυτταρολογική εξέταση (screening) του τραχήλου της μήτρας κατά Παπανικολάου (Pap tests) σε γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών.

Σε γυναίκες μέτριου κινδύνου (ρίσκου), η ετήσια προληπτική κυτταρολογική εξέταση (screening) του τραχήλου της μήτρας έχει αποδειχτεί ότι ουδέν πλεονέκτημα προσφέρει σε σχέση με προληπτική εξέταση (screening) που εκτελείται ανά διαστήματα 3 ετών. Ωστόσο, μία επίσκεψη ελέγχου της γυναικείας υγείας θα πρέπει να γίνεται ετησίως από τις ασθενείς στον πάροχο της περίθαλψής τους για να συζητήσουν ανησυχίες και προβλήματα, και για να κάνουν την κατάλληλη επί ατομικής βάσεως προληπτική εξέταση θεωρουμένης και της χρησιμότητας της γυναικολογικής εξέτασης (pelvic examination).

 

4.  Μη θεραπεύετε ασθενείς που έχουν ήπια δυσπλασία
του τραχήλου της μήτρας διαρκείας μικρότερης των δύο ετών.

Η ήπια δυσπλασία (“Cervical Intraepithelial Neoplasia [CIN 1]”) συνδέεται με την παρουσία του ανθρωπίνου ιού του θηλώματος (HPV), ο οποίος δεν χρειάζεται θεραπεία σε γυναίκες μέτριου κινδύνου (ρίσκου). Οι περισσότερες γυναίκες με CIN 1 στη βιοψία έχουν παροδική λοίμωξη με HPV που συνήθως υποχωρεί σε λιγότερο από 12 μήνες και, συνεπώς, δεν απαιτεί θεραπεία.

 

5.  Μην κάνετε προληπτική εξέταση (screen) για καρκίνο των ωοθηκών σε ασυμπτωματικές γυναίκες σε μέτριο κίνδυνο (ρίσκο).

Σε πληθυσμιακές μελέτες, υπάρχουν μόνο επαρκείς (fair) – όχι μεγάλες – ενδείξεις ότι η προληπτική εξέταση (screening) γυναικών με το επίπεδο στον ορό του αντιγόνου CA-125 και/ή με το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρωιμότερο στάδιο από ότι μπορεί να ανιχνευτεί χωρίς την προληπτική εξέταση (screening). Λόγω του χαμηλού επιπολασμού (prevalence) του καρκίνου της μήτρας και της επιθετικής φύσεως των παρεμβάσεων που απαιτούνται μετά από ένα θετικό προληπτικό test, οι δυνητικές βλάβες της προληπτικής εξέτασης (screening) υπεραντισταθμίζουν τα δυνητικά οφέλη.

 

 

*** Τα στοιχεία αυτά παρέχονται μόνο για τον σκοπό της πληροφόρησης και δεν  προορίζονται ως υποκατάστατο της συμβουλής από ιατρό ή άλλον επαγγελματία της υγείας. Ασθενείς με οιεσδήποτε ειδικές ερωτήσεις  για τα στοιχεία σε αυτήν τη λίστα ή για την ατομική τους ιατρική κατάσταση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. ***

 

Αύγουστος 2014 



 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: