Επιστολή προς τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη, 24 Ιουλίου 2008

Στις 24 Ιουλίου 2008, απέστειλα επιστολή (document 16) στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη (είχε προσφάτως διαδεχθεί τον Μ. Λιάπη). Ήταν μια πολυσέλιδη, τεκμηριωμένη επιστολή. Θα έλεγα ότι ήταν μάλλον το “magnum opus” στη διάρκεια της τετραετούς μάχης, της «μάχης του σιδηροδρόμου», που έδωσα κυρίως με την «πένα» και τη δύναμη των επιχειρημάτων και της πειθούς. Τα κύρια σημεία που υποστήριζα λεπτομερώς στην επιστολή ήσαν:

Εχθρικό για τη σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη – Γιατί; Διότι δεν είναι σύγχρονο τρένο, δεν είναι τρένο υψηλής ταχύτητας. Δεν θα είναι δηλαδή ένα «σύστημα» που θα συνδυάζει νέας γενιάς οχήματα υψηλής ταχύτητας, αφοσιωμένη (dedicated) υποδομή υψηλής ταχύτητας και τις αντίστοιχες εξελιγμένες τεχνικές διαχείρισης της κίνησης και της ασφάλειας.

Εχθρικό για τη στρατηγική της Ε.Ε. στις μεταφορές – Γιατί; Διότι θα αποτύχει στον ανταγωνισμό με τον αυτοκινητόδρομο (ΠΑΘΕ). Θα αποτύχει, αφού δεν θα είναι τρένο υψηλής ταχύτητας, να αποσπάσει σημαντικά επιβάτες και φορτία από τους δρόμους. Θα είναι, λοιπόν, ασυνεπές προς τον πολιτικό στόχο της Ε.Ε. για δραστική μετατόπιση προς ενεργειακώς πιο αποδοτικούς και περιβαλλοντικώς πιο φιλικούς τρόπους μεταφοράς (modal shift) – θα είναι, δηλαδή, εχθρικό προς τη σταθερή στρατηγική των βιώσιμων μετακινήσεων (sustainable mobility).

Εχθρικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον – Γιατί; Διότι θα αποτύχει στον ανταγωνισμό με τον αυτοκινητόδρομο (ΠΑΘΕ). Θα αποτύχει, αφού δεν θα είναι τρένο υψηλής ταχύτητας, να αποσπάσει σημαντικά επιβάτες και φορτία από τους δρόμους. Επίσης, δεν θα εξυπηρετεί τη γενική ανάγκη για ελαχιστοποίηση της χρήσης γης και της αλλαγής του τοπίου. Θα είναι, λοιπόν, ασυνεπές προς τον πολιτικό στόχο της Ε.Ε. για βιώσιμη/αειφόρο ανάπτυξη (sustainable development) και προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Εχθρικό για την εθνική οικονομία – Γιατί; Διότι θα είναι ένα έργο μη ανταγωνιστικό και συνεπώς ένα έργο εμπορικώς αποτυχημένο, ένα ακόμα έργο οικονομικώς ελλειμματικό, ένα έργο ζημιογόνο. Αυτό καθίσταται ακόμα περισσότερο βέβαιο ότι θα συμβεί αφού τη διαχείριση του έργου θα έχει ο ΟΣΕ, ένας οργανισμός ολοκληρωτικώς αποτυχημένος και απολύτως αναξιόπιστος.

Εχθρικό για την Αιγιάλεια – Γιατί; Διότι τραυματίζει και αλλοιώνει το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής και καταστρέφει το φυσικό κάλλος πολλών αγροτουριστικών παραθαλάσσιων οικισμών της. Διότι, επίσης, καταργεί την παλιά σιδηροδρομική γραμμή του 1887.

Ουδέποτε έλαβα απάντηση σε εκείνη την επιστολή.

document 16.pdf


Διαβάστε ακόμα:

Fax στην ομοσπονδία "Η Αλκυών", 23 Μαρτίου 2005

Ενημερωτικό Δελτίο Νο. 1, 25 Μαρτίου 2005

Επιστολή προς την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 27 Αυγούστου 2005

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, 7 Σεπτεμβρίου 2005

Ένσταση προς τον Δήμο Ακράτας, 28 Νοεμβρίου 2005

Η σύσκεψη στο δημαρχείο Ακράτας, 13 Ιανουαρίου 2006

Ημιτελής επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αύγουστος 2006

Επιστολή προς την εφημερίδα "Το Βήμα της Αιγιαλείας", 13 Αυγούστου 2006

Ενημερωτικό Δελτίο Νο. 2, 20 Αυγούστου 2006

Η καμπάνια "Σταματήστε το τώρα!", 21 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου 2006

Επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Κ. Χατζηδάκη, 23 Δεκεμβρίου 2006

Επιστολή προς τον βουλευτή Αχαΐας Μ. Μπεκίρη, 23 Δεκεμβρίου 2006

Ημιτελές Ενημερωτικό Δελτίο Νο. 3, 3 Δεκεμβρίου 2007

Επιστολή προς 16 δημοσιογράφους μεγάλων εφημερίδων της Αθήνας, 29 Ιουλίου 2008

Επιστολή προς την εφημερίδα "Το Βήμα της Αιγιαλείας", 17 Νοεμβρίου 2008

Ημιτελής επιστολή προς τον εκδότη Αντώνη Καρκαγιάννη, Αύγουστος 2009