Αδικαιολόγητη η γέννα πριν τις 39 εβδομάδες χωρίς λόγο

Το πόσο χρόνο θα παραμείνει ένα μωρό στην κοιλιά της μητέρας του, η διάρκεια δηλαδή της εγκυμοσύνης, είναι θεμελιώδους σημασίας για την κατάσταση του μωρού κατά τη γέννηση και για τη μελλοντική του υγεία. Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι καλό να γεννηθεί ένα μωρό στις 28, στις 30, στις 32 ή ακόμα και στις 36 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μια ελλιπής, μια ανώριμη εγκυμοσύνη, η γέννα είναι μια πρόωρη γέννα και το μωρό είναι ένα ανώριμο μωρό, ένα "πρόωρο νεογνό" όπως λέμε. Η μονήρης (με ένα κύημα) εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες (280 ημέρες). Η περίοδος ανάμεσα σε 3 εβδομάδες πριν μέχρι και 2 εβδομάδες μετά την αναμενόμενη ημερομηνία της γέννας, δηλαδή από 37 έως 42 εβδομάδες, εθεωρείτο μέχρι τώρα ότι ήταν η περίοδος της ώριμης ("term") εγκυμοσύνης. Επίσης, οι γιατροί πίστευαν ότι η έκβαση της υγείας των νεογέννητων μωρών ("νεογνών") που γεννιούνται στη διάρκεια αυτών των 5 εβδομάδων είναι ομοιόμορφη και καλή. Περίμεναν, δηλαδή, ότι ασχέτως αν το μωρό γεννηθεί στην 37, ή την 38, ή την 40 εβδομάδα, η υγεία του κατά τη γέννηση και στο μέλλον θα είναι το ίδιο καλή αφού όλα αυτά τα νεογνά εθεωρούντο ως ώριμα ("term").

Όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Ερευνητές έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι και μετά την 37 εβδομάδα η έκβαση της υγείας των νεογνών - ιδίως η νοσηρότητα του αναπνευστικού συστήματος - δεν είναι ομοιόμορφη. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι τις 39 εβδομάδες είναι σημαντική για να μπορέσει το παιδί ("έμβρυο") να αναπτυχθεί πλήρως πριν τη γέννα και να έχει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του. 'Έτσι, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) πληροφόρησε με γραπτή οδηγία του τις γυναίκες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο 2013 για τη μεγάλη σημασία να γεννιούνται τα μωρά μετά τη 39 εβδομάδα αν δεν υπάρχουν βάσιμοι, πειστικοί λόγοι για το αντίθετο. Η οδηγία απαντάει σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις που οι γυναίκες μπορεί να έχουν σχετικά με την επιλογή γέννας πριν από τις 39 εβδομάδες. Στις ΗΠΑ, παρατηρείται προσφάτως η τάση στους μαιευτήρες να προκαλούν τοκετό ή να προγραμματίζουν γέννες με καισαρική τομή νωρίτερα από τις 39 εβδομάδες σε περιπτώσεις μονήρους (με ένα κύημα) εγκυμοσύνης. Για αυτόν τον λόγο, το Κολλέγιο των Μαιευτήρων (ACOG) και η Εταιρεία για την Εμβρυο-Μητρική Ιατρική εξέφρασαν τον Οκτώβριο 2013 τη γνώμη ότι θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται οι παρακάτω τέσσερις νέοι ορισμοί της ώριμης ("term") γέννας, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να μπορούν να μιλούν όλοι - γιατροί, μαίες και ασθενείς - την ίδια γλώσσα.

  • Πρώιμη ωριμότητα ("early term"): Ανάμεσα στις 37 εβδομάδες, 0 ημέρες και στις 38 εβδομάδες, 6 ημέρες.
  • Πλήρης ωριμότητα ("full term"): Ανάμεσα στις 39 εβδομάδες, 0 ημέρες και στις 40 εβδομάδες, 6 ημέρες.
  • Όψιμη ωριμότητα ("late term"): Ανάμεσα στις 41 εβδομάδες, 0 ημέρες και στις 41 εβδομάδες, 6 ημέρες.
  • Μετα-ωριμότητα ("pοstterm"): Μετά τις 42 εβδομάδες, 0 ημέρες.

Στην ανακοίνωση εκείνη τονίζεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, από την 37 μέχρι την 40 εβδομάδα, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος του μωρού ωριμάζουν πλήρως, και ότι μωρά που γεννιούνται κατά την πλήρη ωριμότητα ("full term") σύμφωνα με τον νέο ορισμό έχουν κατά μέσο όρο την καλύτερη δυνατή έκβαση (εξέλιξη) στην υγεία τους. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές περιπτώσεις στις οποίες η προγραμματισμένη γέννα του μωρού πριν από τις 39 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι ιατρικώς επιθυμητή και ίσως ακόμα και σωτήρια. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα: η δίδυμη εγκυμοσύνη (στην οποία η γέννα συνήθως γίνεται στις 38 εβδομάδες), ανωμαλίες του πλακούντα, προηγούμενη καισαρική τομή, ανεπαρκής ποσότητα αμνιακού υγρού, περιορισμένη σωματική ανάπτυξη του εμβρύου, πρόωρη ρήξη των μεμβρανών που περικλείουν το έμβρυο, προεκλαμψία της μητέρας και κακός, μη-ικανοποιητικός έλεγχος της υπέρτασης ή του διαβήτη της μητέρας.

Συμπερασματικώς, οι αμερικανοί γιατροί τονίζουν ότι αν όλα πηγαίνουν καλά με τη μητέρα και το μωρό, η γέννα πριν από τις 39 εβδομάδες είναι αδικαιολόγητη. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ελληνίδες γυναίκες αυτήν την ιατρική εξέλιξη, πολύ περισσότερο που στη χώρα μας έχουμε όλοι μας την εντύπωση ότι οι προκλητοί τοκετοί και οι γέννες με καισαρική τομή πριν τις 39 εβδομάδες, άνευ λόγου και αιτίας, είναι φαινόμενα υπερβολικά συχνά.


Η εικόνα είναι από: Yvetta Fedorova, NYTimes.com, 11 Νοεμβρίου 2013

Φεβρουάριος 2014


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter:

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013-2014 Dimitris A. Daskalopoulos, MD. All rights reserved.